מתכון ללזניה איטלקית

מעוניינים לפרסם כתבה אצלנו באתר ?
מתכונים אחרונים
אהבתם?
שתפו עם החברים!
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram

מתכון מסורתי של לזניה כמו באיטליה, מכיל כמה שכבות: עלי פסטה, שצריכים להיות עשויים ידנית ורצוי בייצור ביתי וטרי, תבשיל ראגו בשר – בשר בקר, המתבשל במשך שעות ארוכות ברוטב עסיסי של עגבניות משובחות, שכבת בשמל – שמכינים מחלב, קמח וגבינות,  שכבות של גבינה מגוררת, שמשלבים בתוך הראגו ומעל הלזניה לפני האפיה. זמן ההכנה הוא ארוך למדי, בהתאם להכנת השכבות השונות של הלזניה לבסוף מתקבל תבשיל מיוחד בטעמו, משביע ומלא.

התבשיל כל כך מוצלח, שברחבי העולם המציאו לו גרסאות וכל מדינה מתאימה אותו להעדפות שלה – האמריקאים הפכו אותו למתכון עשיר בגבינות שמנות ואילו אצלנו בישראל – המציאו ללזניה עשרות גרסאות שונות, שנועדו להתמודד עם אתגרי הכשרות ולהפוך את הלזניה למאכל, שגם יהודים שומרי מסורת יכולים לאכול. אז הכנו לכם כאן כמה טיפים חשובים להכנת לזניה – כמו באיטליה, אבל בסופם תמצאו מתכון, שיאפשר לכם להכין לזניה כשרה – בשרית, או חלבית, שאולי לא יקבלו אותה להיכל התהילה של הלזניה באיטליה, אבל יקבלו אותה בשמחה בכל בית בישראל.

 

5 טיפים להכנת לזניה

  1. הפסטה – רצוי להכין במכונת פסטה ביתית, עלי לזניה טריים ודקים. אם אין לכם מכונת פסטה, העדיפות השנייה תהיה להכין בצק פסטה ולרדד אותו דק ככל האפשר – בעזרת מערוך. אם אתם לא רוצים להכין עלי פסטה בבית – קנו עלי לזניה מוכנים בסופר. אל תבשלו אותם לפני הכנת הלזניה.
  2. רוטב בשר – אם החלטתם להכין לזניה בשרית, דעו שהרוטב המקובל להכנה הוא ראגו. תבשיל בקר המתבשל למשך שעות ארוכות, עד שהבשר מתרכך. לגרסה הישראלית והקלילה יותר – אפשר להכין רוטב של בשר טחון ועגבניות, שזקוק לבישול של שעה לכל היותר.
  3. בשמל – אם החלטתם על גרסה חלבית של לזניה, אל תוותרו על בשמל עתיר חמאה. אבל אם אתם רוצים גרסה בשרית כשרה, תיאלצו לוותר על הבשמל, או להכין בשמל שאינו חלבי בעזרת חלב שקדים, עם מרגרינה, או שמן. התוצאה תהיה עשירה וטעימה כמעט באותה המידה.
  4. גבינות – אין דרך להתחמק מזה. לזניה אמיתית מכינים עם גבינות והרבה. אם אתם מכינים גרסה חלבית – אין בעיה, אבל לגרסה בשרית תוכלו להשתמש במגוון הגדול של הגבינות הטבעוניות שישראל התברכה בהן – בזכות הקהילה הטבעונית, או לוותר על הגבינות וליצור מרקם מוקרם בעזרת תוספת קמח, קורנפלור, או רוטב פטריות אינסטנט.
  5. ירוקת קלויים – לגרסה פרווה, או חלבית של לזניה, מומלץ להכין מראש כמה סוגים של ירקות פרוסים וקלויים בתנור – חציל, קישוא, כרובית, ברוקולי, פטריות, או תרד טרי. הירקות הקלויים מעניקים ללזניה עושר של טעמים וצבעים והופכים אותה לחגיגית וטעימה.

 

ועכשיו למתכון: לזניה איטלקית בסגנון ישראלי

החומרים הדרושים ללזניה חלבית

  • קישוא אחד, חציל אחד, סלסלת פטריות – כולם פרוסים לפרוסות בעובי חצי ס"מ בערך וקלויים בתנור עם מעט שמן זית ומלח
  • חבילה שלמה של עלי לזניה קנויים
  • רוטב עגבניות – שתי צנצנות של רוטב מוכן לפסטה, או לזניה, או:
  • 6 עגבניות בשלות, חתוכות לקוביות
  • בצל קצוץ אחד
  • 2 כפות רסק עגבניות
  • שתי שיני שום כתושות, או כפית אבקת שום
  • 4 כפות שמן
  • כפית מלח
  • כפית סוכר
  • פלפל שחור, או פלפל חריף – לפי הטעם
  • חצי כוס מים רותחים למקרה הצורך

להכנת בשמל

  • 80 גרם חמאה
  • חצי כוס קמח רגיל
  • 3 כוסות חלב
  • אגוז מוסקט
  • מלח
  • פלפל לבן

על מנת להרים את הטעם

חצי כוס גבינת פרמזן מגוררת

 

אופן ההכנה

  • את הירקות יש לחתוך לפרוסות בעובי של כחצי ס"מ, לסדר על מגש אפיה גדול.
  • מעל הפרוסות פזרו שמן זית ומלח והכניסו לאפיה בתנור מחומם ל-180 מעלות עד שהירקות משחימים ומתרככים.

הכנת הרוטב

  • להכנת הרוטב, התחילו עם חימום השמן במחבת
  • הוסיפו את הבצל הקצוץ וטגנו על להבה בינונית, עד שהבצל מתחיל להשחים.
  • הוסיפו את העגבניות החתוכות, השום הכתוש ורסק העגבניות ובשלו על אש בינונית נמוכה – עד שהעגבניות מתרככות והופכות לרוטב
  • הוסיפו את כל התבלינים וערבבו היטב. מומלץ לטעום כדי לוודא שהרוטב לטעמכם ולהוסיף סוכר, או מלח בהתאם.
  • אם הרוטב מתחיל להתייבש – הוסיפו מים רותחים וערבבו
  • כבו את האש והניחו בצד

הכנת רוטב הבשמל

  • להכנת הבשמל התחילו עם הרתחת החלב בסיר קטן.
  • בסיר נוסף המיסו את החמאה על להבה קטנה והוסיפו אליה את הקמח.
  • ערבבו היטב והתחילו להוסיף – תוך כדי ערבוב – את החלב החם.
  • כשהתערובת אחידה ומבעבעת (היזהרו שלא יגלוש) הוסיפו את התבלינים
  • המשיכו לבשל על אש קטנה לכמה דקות נוספות עד שהרוטב הופך לסמיך.
  • כבו את האש והניחו בצד.

הרכבת הלזניה

  • להרכבת הלזניה – התחילו עם חימום התנור ל-180 מעלות
  • בתחתית תבנית האפיה פזרו מעט רוטב עגבניות
  • הניחו מעליו עלי לזניה לכיסוי מלא
  • על העלים הניחו מספיק רוטב עגבניות – שיכסה את כל פני השטח בשכבה נדיבה.
  • מעל הרוטב סדרו את הירקות – סוג אחד של ירק בכל שכבה
  • את הירקות כסו ברוטב בשמל ומעליו פזרו מעט פרמזן
  • המשיכו כך בסידור השכבות עד תום המצרכים
  • סיימו את הרכב הלזניה בשכבה של בשמל ומעליה שכבה נדיבה של פרמזן
  • הכניסו לתנור למשך שעה בערך

מתכון ללזניה בשרית

להכנת לזניה בשרית 

הכנת הרוטב

  • לפני הכנת רוטב העגבניות, טגנו חצי קילו בשר טחון.
  • אל הבשר הוסיפו את שאר חומרי הרוטב והמשיכו כמו במתכון הקודם.
  • בשלו למשך כשעה בסך הכל

הכנת הבשמל

  • להכנת בשמל ללא חלב – השתמשו ברבע כוס שמן צמחי
  • הוסיפו אליו את הקמח
  • הוסיפו 3 כוסות חלב שקדים, או חלב צמחי אחר – בטעם נייטרלי וללא תוספת וניל
  • הוסיפו את יתר התבלינים והמשיכו כמו במתכון הקודם.

הרכבת הלזניה

להרכבת הלזניה הבשרית לא תצטרכו את הירקות הקלויים (אם כי אפשר להוסיף אותם והם יהיו טעימים מאוד).

  • הניחו בתחתי התבנית את עלי הלזניה
  • כסו את עלי הלזניה ברוטב בשר
  • פזרו את הבשמל מעל רוטב הבשר
  • המשיכו כך בשכבות עד שתסיימו את כל החומרים.
  • הכניסו לתנור מחומם ל-180 מעלות למשך שעה.

הלזניה מוכנה, כשהשכבה העליונה זהובה ומבעבעת וריח נפלא אופף את כל הבית.

תהנו!

מתכונים נוספים
שאולי תאהבו